Met Omar Mohout en Veronique Grimon gingen we 18 september voor twee sprekers waarbij innovatie in hun DNA zit. Zij gaan voortdurend op ontdekking, verlaten begane paden en zetten volop in op nieuwe trends, kanalen en mogelijkheden voor effectievere klantencontacten.

Be inspired!

 

De locatie leek voor velen niet evident om vinden, maar uiteindelijk daagde een toch vrij omvangrijk publiek op voor dit nieuwe CXForum event. BeCentral is gevestigd in oude gebouwen van de NMBS. Hoewel de tijd er leek stil te staan, ondervonden we toch de gezellige sfeer van de hipppe startups die daar nu gevestigd zijn.

Na het ondertussen traditionele welkomstwoord van Stefan, nam Veronique Grimon van Spring Professional, onze gastvrouw voor de avond, het woord. Spring, dat ongeveer één jaar geleden van start ging, is actief in rekrutering. En het richt zich specifiek op de jonge generatie; de “onmiddellijk” generatie, noemt Veronique die. Omdat de business wijzigt, dient ook de aanpak van rekrutering; en dat is wat Spring toepast. Spring gaat voor “digitaal” maar met een “menselijk” contact. Zaak is een goed evenwicht te vinden.

Bij “concullega’s” komen kandidaten vaak laat in contact met het bedrijf waar ze voor solliciteren. Ze moeten ook ellenlange webforms invullen, zonder garantie op een gesprek. Er is in dat voortraject geen menselijke ondersteuning. Bij Spring loopt dat anders. Spring gebruikt digitale kanalen in eerste instantie om de kandidaten te zoeken. “Matching” (profiel versus gevraagde skills) is daarbij heel belangrijk. Van zodra de kandidaat aangeeft geïnteresseerd te zijn, volgt er een menselijk contact – zonder dat hij/zij eerst zijn/haar ganse levensverhaal moet schetsen. Spring experimenteert ook met chatbots om kandidaten te ondersteunen; maar geeft ook aan dat dit proces nog niet volledig op punt staat.

Spring wil een “augmented recruter” zijn; een perfecte, gebalanceerde combinatie van technologie (algoritmes) en human interaction.

Als 2despreker konden we ditmaal rekenen op Omar Mohout. Hij maakte ons wegwijs in de wereld van de startups en scaleups. Zijn presentatie is een indrukwekkend overzicht van cijfers en feiten. Een eerste stijging in het aantal startups kwam er in 2010. Dankzij de makkelijke programmeertalen werd het mogelijk om zonder veel startkapitaal een bedrijfje op te richten. De film “The social network” van David Fincher, over het succes en de juridische problemen van Mark Zuckerberg (Facebook), bleek ook een positief effect te hebben. In 2014/2015 volgde een nieuwe piek; deze bleek het gevolg van het aanboren van een nieuwe markt: ondersteunen van startups (cfr jeans voor goudzoekers).

We geven hier het belangrijkste mee: Top 5 van de sectoren waar de meeste startups zijn op te tekenen: gezondheid, manufacturing, HR, marketing en customer experience, Fintech. 70% is B2B, 30% is B2C. Top 5 van de steden: Brussel, Gent, Antwerpen, Leuven, Hasselt. Top 5 technologieën: SaaS, Data analytics, AI (artificiële intelligentie), mobiele apps, IoT (Internet of Things). 13% van de startups hebben een buitenlandse zetel; 25% daarvan in US. Het aantal accelerators stijgt; bvb Startit@KBC. Landen waar meeste geld naar de startups gaan: UK, Duitsland, Frankrijk, Zweden, Denemarken, Zwitserland... Game changers: AI, IoT, VR (Virtual Reality), blockchain. Belangrijkste in de wereld van customer experience: chatbots, AI, SaaS, Data analytics, APIs.

De bijdragen werden zeer gesmaakt door de aanwezigen. Het basisteam van het CXForum sloot de avond dan ook af met een zeer goed en geslaagd gevoel