Masterclass "Hoe de forecastingfout te meten?" - Alles over de WAPE (weighted absolute percent error)

Event date: 
maandag, 15 maart, 2021

door prof. dr. Ger Koole (CCmath & Vrije Universiteit Amsterdam)

Maandag 15 en 29 maart van 11.30 - 13u

 

Leer in twee sessies hoe je de planning van je workforce management verbetert

De juiste inzet van je customer contact-teams is vaak een moeilijke oefening. Toch is de juiste inschatting van cruciaal belang voor de kwaliteit van de dienstverlening én de kostenbeheersing. Alles begint met de juiste voorspelling van de workload en bezettingsgraad. Maar hoe meet je die op een betrouwbare manier?

Tijdens deze online Masterclass maakt prof. dr. Ger Koole (CCmath & Vrije Universiteit Amsterdam) je vertrouwd met een methode die haar waarde in de meest uiteenlopende organisaties heeft bewezen: WAPE ofwel Weighted Absolute Percent Error. We vroegen aan Ger Koole wat deze aanpak en deze Masterclass zo bijzonder maken.

"Een goede forecast is het essentiële startpunt van alle WFM-processen. Om eenduidig te bepalen wat goed is, is het belangrijk een goede methode te hebben om de forecastingfout te meten. In dit webinar leggen we uit wat de WAPE is en beargumenteren we waarom WAPE aan alle eisen aan zo’n methode voldoet. Vervolgens gaan de deelnemers zelf aan de slag met WAPE en hun eigen data. Tijdens de tweede bijeenkomst bespreken we de opdracht.”

 

Door deze tweedelige Masterclass

  • raak je terdege vertrouwd met de praktisch bruikbare WAPE-methode
  • weet je waarin deze verschilt van andere benaderingen
  •  kun je door de praktijkvoorbeelden makkelijk de link leggen met je eigen praktijk

Je gaat de WAPE-methode toepassen op je eigen data. Het is dus belangrijk dat je daar toegang toe hebt. Ook is een basiskennis van excel zeker nuttig bij het uitvoeren van de opdracht.

 

Deel 1 - Maandag 15 maart van 11.30 – 13 uur

Praktijkgerichte toelichting bij de WAPE-methode en de voordelen ervan. Er is gelegenheid om je vragen te stellen. Op het eind van de sessie krijg je een opdracht voor deel 2.

 

Deel 2 - Maandag 29 maart van 11.30 – 13 uur

Bespreking van de opdrachten en feedback door prof. dr. Ger Koole. Zo leer je meteen van de eerste stappen met de WAPE-methode én zijn persoonlijke tips.

 

Wat is de kostprijs?

Totaalprijs voor deze Masterclass (bestaande uit 3 delen) voor jezelf én 3 collega’s is 260 euro (exclusief 21% btw) voor leden van CXForum. Niet-leden betalen 460 euro (exclusief 21% btw).

Als lid van CXForum kan je eenmaal per jaar één medewerker gratis laten deelnemen aan een Masterclass. Nog geen lid? Bekijk hier al onze formules.

 

Schrijf je hier in voor de Masterclass: